Vijesti iz udruge

ODABRALI SMO RAČUNOVODSTVENI SERVIS

Od 01. siječnja 2024. godine postali smo klijent Finesse d.o.o. za računovodstvene usluge u Osijeku. Više informacija o njima možete pronaći OVDJE.

08.10.2023. ČLANSTVO U MEĐUNARODNOJ ASTRONAUTIČKOJ FEDERACIJI (IAF)

Udruga za astronautiku i svemirske tehnologije – UAST primljena je u punopravno članstvo u Međunarodnoj astronautičkoj federaciji (IAF) na zasjedanju Generalne skupštine IAF tijekom Međunarodnog astronautičkog kongresa održanog u Bakuu u Azerbejdžanu, 02. listopada 2023., Rezolucijom 3a Generalne skupštine.

17.02.2023. PROMJENA ADRESE UDRUGE

Udruga za astronautiku i svemirske tehnologije je promijenila adresu sjedišta. Nova adresa je:

Udruga za astronautiku i svemirske tehnologije

Josipa Jurja Strossmayera 341

31000 Osijek

 

04.12.2020. REGISTRACIJA UAST U ESA-i

Udruga za astronautiku i svemirske tehnologije je, nakon pohađanja predavanja o sustavu javne nabave Europske svemirske agencije koje su održali njihovi predavači, uspješno registrirana u sustavu javne nabave ESA-e te se priprema za sudjelovanje u Prvom pozivu za financiranje aktivnosti od interesa za Europsku svemirsku agenciju i Republiku Hrvatsku. Područje financiranja koje nas zanima jest “Obrazovne i informativne aktivnosti s ciljem promicanja benefita i korištenje svemira te korištenje prilika koje se pružaju kroz suradnju s Europskom svemirskom agencijom”.

 

24.11.2020. SPORAZUM O SURADNJI

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Udruga za astronautiku i svemirske tehnologije su 24.11.2020. potpisali Sporazum o suradnji.

Ovim sporazumom utvrđuje se suradnja između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (AUKOS) i Udruge za astronautiku i svemirske tehnologije (UAST) u cilju jačanja buduće suradnje i razvijanja kulturnih, umjetničkih, znanstvenih i nastavnih iskustava te u svrhu promicanja kulturnih, umjetničkih, nastavnih i znanstvenoistraživačkih aktivnosti i zajedničkih interesa.

Sporazum su potpisali dekanica AUKOS prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić i predsjednik UAST Goran Nikolašević.

 

18.11.2020. SASTANAK ODBORA DIREKTORA

Na sastanku Odbora direktora održanom 18.11.2020. predsjednik Udruge je izvijestio članove Odbora o problemu prostora i adrese za Udrugu kao i o napretku rada na projektu izgradnje Astronomskog centra Osijek, te o planiranim predavanjima za učenike, studente i građanstvo ako to bude dozvolila epidemiološka situacija.

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije je u listopadu poslala negativan odgovor na zamolbu za korištenje adrese i prostora Zajednice za potrebe Udruge za astronautiku i svemirske tehnologije te na zahtjev za pristupanje Udruge Zajednici, a koji su dostavljeni Zajednici još u srpnju 2020. Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka je smještena u istoj zgradi, no zgradom upravlja županijska ZTK. Stoga je potrebno pronaći novu adresu sjedišta Udruge te radni prostor za potrebe rada Udruge. Jedan od prijedloga je Stara Pekara u Tvrđi, no za sada Pekara nije na raspolaganju udrugama. U slučaju da Udruga nije u mogućnosti plaćati najam prostora negdje u gradu, jedna od opcija je da se udruga privremeno smjesti na privatnu adresu do pronalaska odgovarajućeg prostora.

Jedan od glavnih uvjeta za pokretanje projekta Astronomskog centra Osijek je uspostavljanje suradnje sa Sveučilištem u Osijeku i sastavnicama sveučilišta. Održani su sastanci s voditeljima nekoliko sastavnica koje su zainteresirane za suradnju (Umjetnička akademija u Osijeku, Građevinski i arhitektonski fakultet, Odjel za matematiku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti) te će se s njima izraditi programi rada za 2021. godinu.

Također su održani radni sastanci u Gradskom poglavarstvu Osijeka s dogradonačelnicom g. Žanom Gamoš i pročelnicom Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka g. Kornelijom Mlinarević, te s direktoricom Turističke zajednice Grada Osijeka g. Tajanom Rogulja u TZ Grada Osijeka. Grad Osijek načelno podržava projekt kao potreban ovoj sredini jer u krugu od 300 kilometara nemamo sličan sadržaj, a najbliži planetariji su u Zagrebu i Rijeci.

12.10.2020. je održano online predavanje Srednjoj školi Dubrava u Zagrebu pod nazivom Žene u svemirskoj industriji . Sudjelovali su učenici tri razredna odjeljenja i njihovi profesori.

 

14.07.2020. PROJEKT ASTRONOMSKOG CENTRA OSIJEK

Odbor direktora Udruge za astronautiku i svemirske tehnologije je na svojem sastanku održanom 14.07.2020. donio odluku o početku rada na projektu izgradnje Astronomskog centra Osijek.

Astronomski centar Osijek bi trebao biti regionalno središte za popularizaciju i razvoj astronomije, astrofizike, astrobiologije, astronautike i povezanih znanosti. Znanstveno-popularizacijski turizam je vrlo dobro razvijen u Hrvatskoj, poglavito na obali Jadrana gdje postoji nekoliko astronomskih centara: Višnjan, Rijeka, Split, Makarska te Zvjezdarnica Zagreb u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Na području istočno od Zagreba ne postoji astronomski centar/zvjezdarnica regionalnog karaktera, već ima nekoliko manjih astronomskih društava ili astronomskih sekcija u sastavu škola, fakulteta i Zajednice tehničke kulture koji su vrlo aktivni i uspješni, no nisu dovoljno veliki da bi mogli zadovoljiti potrebe većeg broja zainteresiranih sudionika i profesionalnih zahtjeva koje bi astronomski centar trebao zadovoljavati. Osijeku nedostaje ovakav centar.

Prijedlog je da se u projekt uključe Sveučilište u Osijeku i njihove sastavnice, Grad Osijek, Turistička zajednica Grada Osijeka, Osječko-baranjska županija, Prirodoslovno-matematička gimnazija Osijek i svi ostali potencijalno zainteresirani partneri u projektu. Glavnina financiranja bi se osigurala putem EU fondova, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i lokalne zajednice.

Voditelj projekta u ime Udruge će biti Goran Nikolašević, predsjednik Udruge.